Tennis

Växjö TS väljer ut tennislöften bland barn

Från nio års ålder börjar tränarna i Växjö Tennissällskap att välja ut vissa barn till en så kallad rekryteringsgrupp, de barn som de bedömer har störst talang. Enligt en idrottsforskare på Växjö universitet kan man dock inte säga så tidigt vilka barn som kommer att lyckas bäst.

Klubben hoppas genom urvalet att hitta de barn som kan bli duktiga tävlingsspelare, berättar Växjö Tennissällskaps ordförande Åke Magnusson. Han tror också att de flesta idrotter och speciellt tennis, rekryterar betydligt tidigare i åldrarna än vad man gjorde för 15-20 år sedan, vilket han medger kan ha sina baksidor.

– Det kan ju vara att två goda kompisar börjar spela tennis och om den ene lyfts upp och den andre blir kvar, så är det ju lätt att inse konsekvensen, säger han.

Om man inte skulle dela upp barnen tror dock Åke Magnusson att man får ett annat problem.

– Då tror jag ju att en effekt som är uppenbar är att den som är talangfull, han tröttnar och väljer en annan idrott, säger han.

Tränarna tittar bland annat på hur tävlingsinriktade barnen är och på hur lätt de har att ta till sig teknik, när de väljer ut till rekryteringsgruppen. Enligt idrottsforskaren P-G Fahlström på Växjö universitet, så stödjer dock inte forskningen ett sådant här tidigt urval.

– Att ta ut på talang, när man är nio år, det är som att spela på lotteri. Det finns vissa saker som man eventuellt kan se, i motorik och sådant, men det kan lika gärna bero på att de har hållit på några år fler än vad de andra har gjort. Enkelt uttryckt så kan man säga att det är väldigt svårt att se någonting av det här före puberteten, säger han.

Åke Magnusson har förståelse för att vissa kan vara obekväma med att de delar upp barnen, men vill samtidigt försvara deras förfarande:

– Vi har respekt för andra synpunkter, men tennis är en tekniskt ganska svår sport och om man ska utvecklas så är det rätt viktigt att utvecklas i en miljö där alla är ändå hyfsat homogena, säger han.

David Spånberger
david.spanberger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista