Kronoberg

Ökad kontroll drog ner sjukfrånvaron

Allt fler företag har börjat med en ny sorts taktik för att kontrollera de som sjukskriver sig. Samma dag som du anmäler dig sjuk ringer en sjuksköterska upp, och tar reda på hur du mår.

På bilförsäljningsfirman Nybergs bil har man tillämpat metoden i drygt i ett år och man har märkt skillnad, berättar ekonomichefen Christer Gunnerlind.

– Vi ser det här som en stor förmån för personalen att man snabbt får tillgång till professionell hjälp när man blir sjuk, säger Christer Gunnerlind.

På Nybergs bil startade man med det här systemet i början av förra året och sjukfrånvaron sjönk med 20% 2008 jämfört med åren innan.

Det hela går ut på att du ringer till en telefonsvarare när du känner att du inte kan komma till jobbet dagen efter.

Redan samma dag hör en sjuksköterska av sig till dig och kontrollerar hur du mår, ger tips på hur du kan bli bättre och om det behövs, också kontaktar läkare.

Det här systemet för bland annat sjukfrånvaro har funnits sedan ett och ett halvt år tillbaka och intresset från företagen är stort, berättar Janne Jonson som är VD på Företagshälsan.

– Det är cirka 15 företag som har detta i Jönköpings län. Dessutom har vi kollegor i Kronoberg som jobbar efter detta system och tillsammans har vi ett 50-tal företag och bortåt
30 000 människor som använder tjänsten idag, säger Janne Jonson.

Det innebär en större kontroll på dig som anställd, men det håller inte Christer Gunnerlind på Nybergs bil med om.

– Jag tycker inte det är en större kontroll på den anställde, för han har ju ändå sjukanmält sig till oss tidigare. Det som skiljer nu är att en professionell person tar kontakt med dig istället för att en arbetsledare ringer hem till dig och frågar samma sak, säger Christer Gunnerlind.

Jimmy Karlsson
jimmy.karlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".