Kronoberg

Många länsstyrelser hinner inte med djurskyddet

Många länsstyrelser i landet anser att djurskyddet fungerar dåligt sedan ansvaret flyttades över från kommunerna till länsstyrelserna. Det visar den enkät som Jordbruksverket genomfört, efter Sveriges Radio Kronobergs rapportering om att djurskyddsinspektörerna i Kronobergs län inte hinner med sina ärenden.

För två veckor sedan kunde Sveriges Radio Kronoberg berätta att djurskyddsärendena hopade sig på länsstyrelsen i Växjö. De tre handläggarna hade svårt att hinna med efter att länsstyrelsena fått ta över kommunernas djurskyddstillsyn vid årsskiftet.

Biträdande länsveteriäner Juha Toropainen sade då att om belastningen låg kvar på samma nivå som den ligger idag skulle det vara svårt att reda ut situationen och att djuren riskerar att hamna i kläm. 

Och Sveriges Radio Kronobergs rapportering fick Jordbruksverket att omedelbart agera. Verket skickade ut en enkät till samliga länsstyrelser i landet.

Enkäten är nu sammanställd och det visar sig att det finns stora problem. Tio länsstyrelser, däribland Kronoberg, uppger att de inte hinner med anmälningsärenden på ett sätt som de skulle vilja. Länsstyrelserna tvingas prioritera hårdare än de vill och det tar längre tid än önskvärt innan kontroller kan göras.

De flesta länsstyrelsen skriver att orsaken till situationen beror på resursbrist - de har helt enkelt för få djurskyddsinspektörer anställda. Och för Kronobergs län finns enligt enkäten heller inga planer på att länsstyrelsen ska omfördela så att det blir mer pengar till djurskyddet och fler anställda.

Jordbruksverket kommer nu att vända sig till politikerna i jordbruksdepartementet för att få en lösning.

Nyheter Kronoberg
nyheter.kronoberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".