fler ungdomar hyr film efter Ipredlagen upplever Lasse Johannesson. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix
Kronoberg

Efter Ipred - fler hyr film

Sedan den så kallade Ipredlagen trädde i kraft den första april väljer allt fler att hyra film på traditionellt sätt. Och det är framför allt ungdomar som nu strömmar till filmuthyrarna.

– Vi har mycket ungdomar här som registrerar sig som kunder. Hade vi två nya kunder i veckan tidigare har vi upp mot tio sedan Ipredlagen kom, säger Lasse Johannesson, filmuthyrare i Växjö.

Lasse Johannesson är försiktig med att peka sina nya kunder som före detta fildelare. Men han ser egentligen ingen annan förklaring än att Ipredlagen har inneburit att många nu inte längre olagligt laddar hem film.

Samtidigt är Johannesson väl medveten om att det olagliga nedladdandet har ökat filmintresset. Därför tycker han att ”mitt-emellan är bäst” i framtiden. Det vill säga ett stort filmbibliotek på nätet, där kunderna för en viss summa pengar, kan ladda hem det dom vill se.

– Jag har jobbat för detta i två år men vi aktörer här i Norden är alldeles för små för att filmbolagen i USA ska lyssna, säger Johannesson.

Men oavsett hur det går med nedladdning från nätet, olaglig eller laglig, tror Lasse Johannesson att det lång tid framöver också kommer finnas de som vill gå till butiken och hyra sina filmer.

Och för att han också ska få behålla sina nya kunder, de som troligtvis laddade ner olagligt tidigare, tror Johannesson att filmbolagen behöver en fällande dom för att Ipredlagen verkligen ska ge effekt.

– Jag tycker väl att man ska ta lärdom av det här och att alla får sig en spark i baken, avslutar filmuthyraren Lasse Johannesson.

Marcus Sjöholm
marcus.sjoholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".