Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Ljungby

Hälsoringen öppnar inte i Ljungby

Vårdföretaget Hälsoringen kommer inte att öppna någon vårdcentral i Ljungby. Man har inte lyckats rekrytera några fast anställda läkare, och de 760 patienter som inom ramen för Vårdval Kronoberg har listat sig hos Hälsoringen i Ljungby, måste nu se sig om efter en annan vårdcentral.

Uppdaterad kl 17:40

Att vårdföretaget Hälsoringen nu avbryter försöket att starta en vårdcentral i Ljungby är tråkigt, anser Ove Löfqvist är projektledare för vårdvalet på Landstinget Kronoberg. Och patienterna som ville gå till Hälsoringens vårdcentral, måste nu lista sig någon annanstans.

– Ja, de får göra ett annat val nu, och det finns ju val antingen i Ljungby, eller utanför Ljungby, eller var de vill i Kronobergs län, enligt de regler som finns, säger Ove Löfquist.

Vad tror du att det kommer att betyda om de tvingas att gå tillbaka till den vårdcentral som de faktiskt har valt bort?

– Jag utgår från att den vårdcentral som de kommit ifrån kommer varmt att ta emot dem med öppna armar.

Kan du förstå att det kan kännas konstigt för en patient som har valt bort en av landstingets vårdcentraler att tvingas gå tillbaka nu?

– Man kan ju välja någon annanstans om man skulle ha ideologiska skäl till något sådant. Jag förstår ju när man väljer något och det inte fungerar, att man klart blir besviken, säger Ove Löfquist.

Hälsoringen har också en vårdcentral i Älmhult, och där har det inte heller varit lätt att hitta läkare, säger projektledaren Christer Hansson. Nu har man en läkare som jobbar heltid och två som jobbar deltid, på drygt 1 800 patienter.

Många vill rekrytera läkare
Sveriges Radio Kronoberg har ringt runt till flera av de övriga nya vårdcentralerna.

Specialistläkargruppen har lockat över 13 000 patienter till sina två vårdcentraler i Växjö och i Åseda. Man har sju allmänläkare, alltså ungefär en läkare per 1 800 patienter. Chefen Steinar Sjöborg vill gärna ha fler läkare, och räknar med att anställa ytterligare fem innan året är slut.

Växjöhälsan, som redan bedriver företagshälsovård, startar en vårdcentral den 4 maj. Där finns två distriktsläkare, och det anser man räcker för både företagshälsovården och de drygt 470 patienter som listat sig på vårdcentralen.

Gränsbygdskliniken i Markaryd jobbar också med företagshälsovård. Till den nya vårdcentralen har man anställt fyra personer, men ingen ny läkare. Vårdcentralen har drygt 1 200 patienter, säger chefen Peter Svensson.

Inget bakslag för vårdvalet
Av de sju privata vårdcentralerna återstår alltså sex. Men att Ljungby nu blir utan, är inget bakslag för Vårdval Kronoberg, anser Ove Löfquist.

– Det tycker jag absolut inte, utan man kan ju starta när man vill. Man kan ju komma igen när som helst och pröva och bli godkänd och sedan få starta, säger Ove Löfquist, som är landstingets projektledare för Vårdval Kronoberg.

Angela Wiese
angela.wiese@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".