Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

"Jag tycker att man ska vara väldigt försiktig"

Publicerat måndag 20 april 2009 kl 15.16
Riksidrottsförbundets ordförande Karin Mattsson Weijber. Foto: Sören Andersson/Scanpix

Leken ska stå i centrum för idrottande barn, säger Riksidrottsförbundets ordförande Karin Mattsson Weijber med anledning av Sveriges Radio Kronobergs rapportering om att Växjö TS delar upp barnen i olika träningsgrupper. Förbundet har dock inga riktlinjer för vid vilken ålder det är lämpligt att börja gallra ut vissa barn till elitgrupper.

– Våran policy är att när det gäller barnidrott, och då räknar vi barn upp till 12 års ålder, då är det väldigt viktigt att det är leken som står i centrum och att idrotten utformas på barnens villkor och inte på vuxnas premisser, säger Riksidrottsförbundets ordförande Karin Mattsson Weijber.

Även om inte förbundet har någon rekommendation för när det är lämpligt att tränarna börjar ta ut barn till elitgrupper så har Karin Mattsson Weijber i alla fall en mer generell åsikt om saken.

– Jag tycker att man ska vara väldigt försiktig med det. Sedan beror det förstår på hur man hanterar det med de barn som inte väljs till den gruppen. Om de får lika bra förutsättningar och inte hanteras som att de blir bortvalda.

Enligt Karin Mattsson Weijber kan en gallring av barn under tonåren göras både på ett negativt sätt och ett sätt som ändå blir bra. Om det sker på ett negativt sätt, så ser hon vissa risker.

– Det är ju stor risk att man dels missar barn som får en dålig upplevelse av idrotten. Men också om man då vill hitta talanger, så riskerar man ju att missa talanger som blommar ut i senare år. Så jag tror man ska vara väldigt försiktig med det: det handlar både om vad man vill ge barnen för upplevelse av idrotten, men också ur ett framtida elitrekryterings-perspektiv, säger hon.

David Spånberger
david.spanberger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".