Älmhult

Fängelse för ekologisk sabotör

Den 20-årige älmhultsbo som tidigare dömts av Växjö tingsrätt till 15 månaders fängelse för bland annat sabotage fick idag sin dom fastställd i göta hovrätt.

20-åringen döms alltså också i hovrätten till 15 månaders fängelse för att ha utfört flera fall av skadegörelse och sabotage under våren förra året i och utanför Älmhult.

Polisen fick snabbt misstankar om att det fanns politiska motiv bakom de olika dåden och efter att säkerhetspolisen kopplats in kunde 20-åringen gripas i oktober förra året

Emot urbaniseringen i Älmhult
Under polisutredningen mot honom framkom det att han tycker att urbaniseringen i världen gått alldeles för långt och att naturen får stå tillbaka för människans utbredning, bland annat i Älmhult. Och det var därför som han bland annat förstörde utrustning och maskiner på olika byggarbetsplatser.

Han dömdes också för ett fall av sabotage, i det fallet en telemast i Äskya utanför Älmhult. I ett dokument som hittades vid en husrannsakan hemma hos 20-åringen beskriver han hur man kan göra när man vill utföra det han kallar för ekotage, ekologiskt sabotage.

Han berättar själv
20-åringen själv anser inte att dödet mot masten var sabotage och ville istället dömas för skadegörelse.

”Jag cyklade in på golfbanan, gömde cykeln och traskade ut över det öppna landskapet. Strumpor över skorna, helsvart och skidmask. Trasan dränktes i bensin och placerades halvt om halvt utanför dunken. Tog upp tändaren. Snabbt förde jag den till trasan och sprang.”

Förberedelse för sabotage
Hovrätten skriver dock i domen att 20-åringen haft för uppsått att skada telemasten och att den har en sådan funktion i samhället att det ska bedömas som sabotage.

Åklagaren i målet har också hävdat att 20-åringen förberett ytterligare sabotage, något han fälls för i både tingsrätt och hovrätt. Till bevis för det finns bland annat kartor över Växjö där olika byggarbetsplatser och samhällsfunktioner som elställverk finns inritade.

20-åringen har hela tiden förnekat att han haft för avsikt att utföra fler sabotage och menar att han bara varit nyfiken på hur olika saker fungerar. Hovrätten går dock helt på tingsrättens linje och dömer alltså 20-åringen också för förberedelse för sabotage.

Jens Pehrson
jens.pehrson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".