Nu är vaccinationen mot blåtunga nästan klar men i vårvärmen vaknar svidknotten som sprider sjukdomen. Foto: Tomas Brodin/Scanpix

Hårdare regler kring blåtunga då knotten vaknar

Vårvärmen gör att svidknotten som sprider djursjukdomen blåtunga vaknar. Från och med i dag blir det därför hårdare regler igen för förflyttning av djur ut ur spärrområdena för blåtunga. Det meddelar jordbruksverket.

I dag, den 22 april, är den svidknottfria säsongen slut vilket innebär att knotten börjar vakna igen efter vintern. Eftersom det är knotten som sprider sjukdomen blåtunga mellan djur så skärper jordbruksverket reglerna kring förflyttningar av dem. Man får då inte flytta ovaccinerade djur.

– Tidigare under vintern så har inte djur kunnat bli smittade mellan provtagningstillfället och den dagen provsvaren kommit. Då har det varit säkert att flytta sina djur. Så är det inte längre när knotten vaknat, säger Tone Lindvåg t f länsveterinär i Kronoberg.

Kan söka dispens
Men djur måste ju ofta flyttas. Särkilt om gården och betesmarken ligger på varsin sida spärrområdet. Därför finns en liten marginal, men också möjlighet att ansöka om dispens.

– Man har rätt att flytta två kilometer utanför spärrområdet om gården och betesmarken ligger på varsin sida utan några restriktioner. Vill man flytta längre så finns det möjlighet att ansöka om dispens hos Jordbruksverket, säger Tone Lindvåg.

Men hur står det till med blåtunga i länet?

– Smittskyddet är för närvarande bra. Nästan alla djur som skulle vaccineras har blivit vaccinerade. Nu ska vi vaccinera de lamm och kalvar som tidigare fått sitt skydd genom mammans råmjölk, säger Tone Lindvåg.

Läs mer:

Jocke Wallgren
jocke.wallgren@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".