Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Helena Nyström, landstinget Kronobergs BVC-samordnare
Kronoberg

Utbildning ger kunskap om föräldrar som dricker för mycket

Personalen på länets barnavårdscentraler behöver mer kunskap om hur man upptäcker och hjälper föräldrar som dricker för mycket alkohol. Därför håller landstinget Kronoberg nu en utbildning som riktar sig till sjuksköterskor inom barnhälsovården.

Marie Gustafsson från vårdcentralen i Alstermo är en av deltagarna på utbildningen, som hålls på Öjaby Herrgård utanför Växjö. Hon tycker att det är viktigt att få mer kunskap om mammor och pappor som dricker. 

- Det är ju väldigt angeläget att vi får den här utbildningen, eftersom alkoholkonsumtionen ökar i hela riket, säger Marie Gustafsson.

Vi dricker alltmer alkohol
Siffror från Folkhälsoinstitutet visar att vi dricker mer och mer alkohol i Sverige. Allra mest dricker de som är mellan 20 och 30 år, alltså de som ofta är mitt uppe i småbarnsåren.

Utbildningen handlar mycket om dem som har ett så kallat riskbruk, alltså inte de som direkt är missbrukare, men som ändå dricker så mycket att de riskerar sin hälsa. Barn påverkas mycket, när mamma eller pappa dricker sig berusad. Det menar BVC-samordnaren Helena Nyström på landstinget Kronoberg.

- Man har ju frågat barn som kan prata. De tycker att de inte känner igen mamma och pappa. Det trygga blir otryggt, den där mysiga kramen, som brukar vara så mysig, den känns obehaglig. Rösten förändras, sättet att ta i barnen förändras, och även gränssättningen. Barn upplever att de får göra mer, när mamma och pappa har druckit vin, säger Helena Nyström.

Respekt istället för pekpinnar
Tanken med utbildningen är att vårdpersonal ska lära sig att bemöta mammor och pappor som har ett riskbruk. Det är ingen idé att komma med pekpinnar. Man måste ha respekt och samtala. Men först av allt måste man lära sig hitta dem som dricker lite för mycket. Det är inte alltid de syns, menar Marie Gustafsson på vårdcentralen i Alstermo.

- Jag kan inte säga att jag möter de här problemen jätteofta, eller så ser jag dem kanske inte, och det är det jag hoppas att jag ska bli bättre på idag, säger hon.

Ingen statistik i länet
Hur stort problemet med riskbruk av alkohol egentligen är bland föräldrar i Kronobergs län, finns det ingen som vet.

- För vårt län finns det ingen statistik på det. Eventuellt planerar vi att göra en liten undersökning under en vecka till hösten, och ta reda på hur alkoholkonsumtionen ser ut, säger BVC-samordnaren Helena Nyström på landstinget Kronoberg.


Angela Wiese
angela.wiese@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".