Växjö

En poäng i premiären för Öster

Det blev delad pott när Öster tog emot Limhamn/Bunkeflo på Värendsvallen i premiären av fotbollens division 1 södra. Matchen slutade 1-1 och det var första gången sedan 2006 som Öster tog en poäng i seriepremiären.

- Det är ett steg framåt jämfört med förra året. Vi får 1-1 idag, vi förlorade förra året. Så sett är det bra, sett till hur matchen gestaltade sig så tycker jag att båda lagen får vara nöjda med en poäng. Varken vi eller de skapar några riktigt heta chanser, eller tillräckligt många chanser, för att det skulle betala sig i ett mål till. Så det är ett rättvist resultat, tycker jag, säger Östers lagkapten Fredrik Petersson till Radiosporten Kronoberg.

Mål i baken direkt
Öster fick en mardrömsstart på division 1-premiären. Redan efter 5 minuter sköt Limhamn/Bunkeflos spelande tränare Erol Bekir en frispark direkt i mål. Från en position bara en meter utanför Östers straffområde satte han bollen otagbart till vänster om Östermålvakten Rasmus Rydén.

Kvitteringskanon av Freddy
Men Öster som jobbat mycket med lagkänsla inför årets säsong lät sig inte nedslås. Bara fem minuter efter skåningarnas ledningsmål kvitterade Växjölaget med ett mycket vackert mål signerat Freddy Borg. Nyförvärvet, amerikanen Neil Hlavaty, hittade Borg med en fin crosspassning. Borg avancerade från sin vänsterkant och fick iväg en riktig kanon i Limhamn/Bunkeflo-målvaktens bortre kryss.

- Det är omgångens mål. Det måste det vara, det var vackert! Han har gjort några såna på träningen med faktiskt. Det är bara att gratulera, säger nyförvärvet Niklas Moberg i Öster.

Öster hade det mesta av bollinnehavet, men skapade inte några jättevassa chanser. Tobias Häll var närmast på en fast situation, men hittade ändå inte riktigt fram. Att Öster inte skapade så mycket framåt berodde delvis på att Tomas Petry inte hade en av sina bättre dagar. Nyförvärvet från Carlstad United, Niklas Moberg, blev alldeles för ensam i sina försök att anfalla.

- Det är lite synd att vi inte utnyttjar ytorna som finns bakom deras backlinje. I första halvlek fanns ytorna och då kändes det som om vi tog löpningarna i djupled, men sen blev det mer ”targetspel” i andra halvlek, säger Niklas Moberg.

Premiärnerverna smög sig på
I andra halvlek sjönk spelstandarden avsevärt. Plötsligt såg det ut som om lagen hade drabbats av premiärnerver och flera spelare tog felaktiga beslut. Öster bytte in Alexander Henningsson istället för argentinare Petry, men han hamnade allt för långt ner i planen för att kunna hota LB07-försvaret.

- I anfallsspelet känns det som om vi inte riktigt får igång vårat passningsspel. Det är mycket långa bollar och vi får inte tag i det där uppe och vi vinner inte mitten... Ja, det är lite såna grejer, säger Tobias Häll, ursprungligen från Ryssby, men numera i Östertröjan.

Det blev en poäng i seriepremiären för Öster. Alltid något med tanke på att Växjölaget inte fått med sig någon poäng från de senaste två säsongernas premiärer.

- Det är ett tag sen och imorgon kanske vi är mer nöjda med den poängen, säger Östers tränare Andreas Ottosson.

Läs mer:

Marcus Sjöholm
marcus.sjoholm@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".