Nu är det tjänstemännens tur att varslas i Braås. Foto: Volvo CE
Braås

Volvo i Braås varslar

Volvo Construction Equipment i Braås varslar ytterligare en gång. Nu får 25 tjänstemän gå. Totalt varslar Volvo den här gången drygt 1 500 anställda runt om i landet.

Uppdaterad kl 14:33

– Vi säljer helt enkelt alldeles för lite maskiner, säger Yngve Rosén, från Volvos huvudkontor i Bryssel som idag informerade de anställda i Braås.

Av de 25 som nu varslas arbetar många med produktutveckling, de ritar och utvecklar kommande produkter och har alltså enligt Yngve Rosén fullt upp. Men behovet av besparingar är nu så stort att man tvingas säga upp också personal som har full sysselsättning, det går inte inte att skära så mycket mer i produktionen om man ska stå rustad för framtiden säger Yngve Rosén.

Volvos enhet i Hallsberg blir nu helt av med sin produktutveckling som istället placeras i Eskilstuna, men några liknande planer för Braåsenheten finns inte i nuläget säger Yngve Rosén

Ingen överraskning
För facket kom dagens besked inte som någon överraskning.

– Det var inte alldeles oväntat, säger Heikki Illerhag, som är ordförande för fackförbundet Akademikerna på Volvo i Braås.

Vid fabriken i Braås berörs 25 av de drygt 200 tjänstemännen.

Vad säger dina medlemmar?

– De är ju inte särskilt glada naturligtvis. Men å andra sidan har de också känt på sig att det här blir en konsekvens av vårt dåliga läge, svarar Heikki Illerhag.

Hur ser du på framtiden?

– Ja, det är ju höljd i dunkel. Någon gång måste det ju vända, det är bara frågan om när.

Heikki Illerhag hoppas att situationen kommer att vända efter semestern i sommar.

1 500 varslas från hela Volvo
De 1 543 anställda som berörs av det här varslet jobbar på Volvo Lastvagnar, Volvo Construction Equipment, Volvo Penta och Volvo Powertrain. Dessutom kommer 100 konsulter att få lämna bolaget.

”Vi har pågående diskussioner med de fackliga avseende arbetstidsförkortning och ser positivt på att kunna genomföra delar av dessa varsel med en sådan lösning. Dessa överenskommelser görs då lokalt och anpassat efter verksamhetens behov”, skriver Stefan Johnsson, i Volvos koncernledning i ett pressmeddelande.

Svårt läge sedan i höstas
I höstas blev 219 personer uppsagda från Volvo i Braås och dessutom fick ytterligare 69 personer lämna företaget. Det skedde bland annat genom att visstidsanställda fick sluta eller genom pensionsavgångar.

Nu under våren har produktionen på Volvo i Braås stått stilla och många av de anställda har erbjudits att studera tills produktionen kommer igång igen.

Läs mer:

Mer information publiceras löpande.

Jens Pehrson
jens.pehrson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".