Kalmar/Lessebo

Samhallsanställda tvingas pendla - många är nu sjukskrivna

Efter att Samhall stängde sin verkstad i Emmaboda för två år sedan pendlar nu nästan alla antällda till grannkommunerna, bland annat till Lessebo. På grund av det har några av dem fått det så jobbigt att de är sjukskrivna.

30 personer som haft svårt att klara av jobb på den ordinarie arbetsmarknaden jobbade på Samhall i Emmaboda i Kalmar län när fabriken stängde i januari 2007.

Sveriges Radio Kalmar har sökt upp så många som möjligt av dem.

Fyra är sjukskrivna
De flesta, nästan hälften, är idag placerade på Samhalls bas i Nybro. Det finns de som trivs bra men de flesta säger ändå att de helst haft ett jobb på hemorten.

Ett par av dem valde att flytta till Nybro för att slippa pendlingen. Och för fyra av dem är det just nu så jobbigt att pendla att de är sjukskrivna längre eller kortare perioder.

Jonny Olsen, är redan ute i kylan. Samtalen mellan försäkringskassan och Samhall ledde förra året fram till att han inte längre är anställd utan får nu sjukersättning fram till pensionen - trots att han egentligen vill jobba.

– De brydde sig inte ett dugg om mig, säger han.

Fem jobbar i Lessebo
I Lessebo finns en annan av Samhalls anläggningar där personal från Emmaboda hamnade. Fem av dem är där just nu. En av dem trivs visserligen bra på jobbet, men säger att hon får lägga två timmar om dagen på att ta sig dit och hem, främst på grund av den långa promenaden mellan tågstationen och fabriken. Hennes synskada gör att hon inte vågar ta bilen.

Över två år efter stängningen har bara fyra av de 30 anställda idag sysselsättning i Emmaboda. En av dem gör tillfälligt praktik på ett företag där. En har ett bemanningsjobb i kommunen. Bara två har fått fasta jobb hos annan arbetsgivare, kommunala Möjligheternas hus.

– Det känns jättebra säger Anna Alfredsson, som jobbar i Möjligheternas hus.

Hur känner du inför dina gamla kollegor?

– Jag tycker det är väldigt synd att de inte har fått jobb här i Emmaboda, när de måste pendla så många mil, när de inte är friska och har arbetshandikappp och så, säger Anna Alfredsson.

Tobias Sandblad
nyheter.kronoberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".