Funktionen i centrum vid nya universitetsbygget

Universitetsbiblioteket i Växjö ska byggas till. Och på fredagen presenterades fyra arkitektförslag som olika arbetsgrupper nu ska ta ställning till.
Trots att förslagen är olika är det funktionen som är viktigast, säger Christel Olsson som är lokalansvarig på Växjö Universitet. I ett förslag ha arkitekterna ritat en tillbyggnad som bevarar och förstärker dom goda kvaliterna i det nuvarande biblioteket. Det ska vara rött tegel, mycket glas och trä. I ett annat förslag vill man ha en kvadratisk tillbyggnad som med hjälp av en glasad bro binds samman med det nuvarande biblioteket. Några andra arkitekter föreslår en fasad med olika mönster som gör att byggnaden skiftar i utseende beroende på om det är dag eller natt. Och så finns det ett förslag med en låg tillbyggnad med en fasad i glas och betong. Tidigast höstterminen 2005 kan tillbyggnaden var klar. Hur mycket det kommer att kosta vill universitet idag inte säga eftersom det beror på vilket förslag man väljer.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".