Växjö

Upprörda känslor efter uttalanden av Sverigedemokrat

Det blev ett turbulent fullmäktigemöte i tisdags i Växjö. Orsaken var Sverigedemokraten Samuel Älgemalms uttalande om invandrare. Flera av de andra ledamöterna ansåg det vara ren rasism, och ilskan var stor hos de övriga politikerna.

Det var när frågan om det ökande narkotikamissbruket bland ungdomar i Växjö skulle debatteras, som Samuel Älgemalm (SD) skyllde på invandrarna.

– Sanningen till det ökade missbruket är mångkulturell inverkan, de flesta missbrukare är invandrare, sa Samuel Älgemalm.

Efter hans uttalande gick ett sorl genom församlingen, och ledamot efter ledamot gick upp i talarstolen och protesterade mot Älgemalms uttalande.

Jan Aschan (M) som är polis till yrket, sa att Älgemalm har helt fel rent sakligt:

– Det finns inget som skiljer invandrarungdomar från svenska ungdomar när det gäller missbruk, jag blir riktigt arg när jag hör dig.

Juan Soto (S):

– Hur länge ska vi tillåta rasismen, för detta handlar om ren rasism och ingenting annat!

Krisdemokraten Bertil Olsson sa att han ska skicka upp bandet från fullmäktige till Sverigedemokraternas ledare:

– För Jimmie Åkesson han har sagt i massmedia att alla som är rasister blir uteslutna ur Sverigedemokraterna. Nu får du sluta med alla påhopp på invandrare.

Samuel Älgemalm (SD) vill inte låta sig intervjuas, men förnekar att han uttalat sig rastistiskt:

– Jag säger bara sanningen, säger han.

Bertil Olsson (KD) tänker nu skicka upp bandet från fullmäktige till SD:s partiledning och han säger också att fullmäktige borde satt ner foten långt tidigare, för vid så gott som varje fullmäktigemöte uttalar sig Samuel Älgemalm nedlåtande mot invandrare, hävdar Bertil Olsson.

– Nu har det gått alldeles för långt, säger han.

Klicka på länken nedan så kommer du till Växjö kommuns hemsida och kan se Öppna kanalens sändning från kommunfullmäktige.

Karin Ernstsson
karin.ernstsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista