Annica Ekesall, krissamordnare Kronobergspolisen. Foto: Therese Gabrielsson/SR Kronoberg

Poliser ska få stöd av kyrkan

Nu kan länets poliser få stöd av kyrkan för att bearbeta händelser de varit med om. Kronobergspolisen och Växjö stift har inlett ett samarbete kring krishjälp, där tanken är att präster och diakoner ska kallas in när det behövs.

- Jag tror att det finns ett stort behov, säger Annica Ekesall som är krisstödssamordnare på Kronobergspolisen.

Det finns tillfällen när en polis kan behöva prata med någon. Det kan till exempel handla om att de själva utsatts för brott eller att de sett en kollega skadas svårt. Polisen har visserligen en egen krisstödsorganisation, men enligt Annica Ekesall räcker den ibland inte riktigt till. Och vid vissa tillfällen kan det också kännas skönare att prata med någon utifrån, menar hon.

- Så är det till exempel om polisen själv är misstänkt för ett brott. Pratar man då med någon i vår egen stödorganisation, har den personen anmälningsplikt. Det har inte en präst, som istället har tystnadsplikt, säger Ekesall.

I Kalmar län har samarbetet mellan polis och Växjö stift varit igång sedan i januari och där fungerar det så att det finns en särskild telefonlista med tolv präster och diakoners telefonnummer, människor som alla har stor erfarenhet av krisstöd och som är beredda att rycka in vid behov. Och det kommer troligen bli ett liknande upplägg i Kronoberg, tror Annica Ekesall.

Och tanken är också att det inte bara ska vara poliser som ska kunna få hjälp av teamet från kyrkan, utan även exempelvis anhöriga till brottsoffer.

- När en polis till exempel ska lämna ett dödsbud men inte hinner stanna så länge hos familjen, så är det bra att ha en annan person med sig som kan stanna kvar om de vill prata, säger Annica Ekesall.


Therese Gabrielsson
therese.gabrielsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".