SEKO delade ut information till tågresenärer. Foto: Tomas Lindberg/SR Kronoberg
Växjö

Protestaktion på Växjö station

Fackförbundet för service och kommunikation, SEKO, genomförde i förmiddags en protestaktion mot regeringens planer på att bolagisera Banverket Produktion.

Enligt SEKO kommer en bolagisering av Banverket Produktion att försämra underhållet av spåren och därmed säkerheten.

- Ett bolag är ju vinstdrivande och vill ha en avkastning, de kommer inte syssla med förebyggande underhåll, säger Kenneth Bengtsson, stationschef i Växjö och medlem i SEKO.

Men Banverket Produktion ska i så fall bli ett statligt bolag och då går ju all vinst tillbaka till staten?

- Men i förlängningen tror vi att det kan bli en privatisering och då kommer all vinst gå till aktieägarna, inte till att underhålla spåren, säger Kenneth Bengtsson.

Iklädda orangefärgade västar delade SEKO idag ut en informationsbroschyr till tågresenärerna på Växjö station. Broschyrens budskap, med bild på en tågutspårning, är kort: Det blir fler tågförseningar om bolagiseringen genomförs.

En av de som fick en broschyr var Marit som varje dag pendlar mellan Växjö och Älmhult.

- Det kan ju inte bli så mycket sämre än det är nu, det är ju alltid minst fem minuter försenat, säger hon.

Utredningen som föreslår en bolagisering pekar på att vi kan vi få mer järnväg för pengarna, om den genomförs. Men det tror Kenneth Bengtsson från SEKO inte på.

- Vi ser hur det blivit i till exempel England och Nya Zeeland. Där kostade det enorma summor och till slut tog fick staten återta ansvaret, säger han.

Tomas Lindberg
tomas.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".