Ljungby

Ljungby får mobil läkare

Sedan en knapp vecka tillbaka har Ljungby kommun en mobil läkare. I samarbete med Landstinget ska kommuninvånarna få möjlighet till vård i hemmet. På så sätt underlättar man för patienten och sparar både tid och pengar för omsorgen.

- Patienterna slipper ju ta sig till vårdcentralerna och vänta på att jag kommer hem till dom, säger Kjell Petersson, mobil läkare i Ljungby kommun.

Kjell Petersson är anställd av Landstinget men arbetar helt o hållet mot dom som är inskrivna i den kommunala hemsjukvården och som bor i så kallade ordinärt boenden det vill säga bor hemma.

Men kommuninvånarna kan inte själva ringa direkt till Kjell Petersson o boka honom för ett hembesök. Det är distriktssköterskorna som avgör vem som behöver den mobila läkarens hjälp.

- Min abition är att jag ska genomföra dom jobb jag får på samma dag. Det ska inte vara någon väntetid, säger Petersson.

Samarbete är på sitt sätt unikt i Kronobergs läns. Landstinget Kronoberg och Växjö kommun har ett mobilt team ihop men det handlar mer om akuthjälp. I Ljungbys fall kommer pengarna från staten i form av riktade bidrag mot äldrevården. Kjell Petersson, som redan genomfört några hembesök, har mötts med öppna armar av patienterna.

- Den spontana rekationen är ”oj kommer doktorn också”, säger han med ett leende.

De mobila läkarna är här för att stanna, menar Kjell Petersson. Även om det egentligen handlar om att ta ett steg tillbaka i tiden.

- Förr hade vi provinsialläkare och tror att man måste ta tillbaka det systemet. Folk vill att man ska komma hem till dom, avslutar Ljungbys mobila läkare Kjell Petersson.

Marcus Sjöholm
marcus.sjoholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".