Socialstyrelsen kritisk efter dödsfall

En 90-årig kvinna på servichuset i Kosta kan ha dött av att en sjuksköterska av misstag feldoserat ett blodförtunnande läkemedel. Det konstaterar socialstyrelsen efter att ha utrett händelsen.
Carina Yngvesson är medicinskt ansvariga sjuksköterska i Lessebo kommun: - Det är svårt att säga om det är just den här sjuksköterskans agerande som är orsaken. Men om det är det så är det naturligtvis mycket tråkigt. Under fem dagar i februari i år fick kvinnan dubbel dos och blev så dålig att hon fick föras till sjukhus, där hon dog en dag senare. Det går inte att utesluta att felmedicineringen var en bidragande orsak, enligt socialstyrelsen.Men sjuksköterskan får ingen varning. Den påfrestande arbetssituationen anses vara en starkt förmildrande omständighet. Bemanningen i Lessebo har nu stärkts inför hösten och rutinerna ses nu över för att liknande händelser inte ska inträffa, enligt medicinskt ansvariga i Lessebo. - Vi har jobbat hårt med att rekrytera sjukskötersor. Det är ju ett problem i alla länets kommuner. Men vi har lyckats rekrytera tre sjuksköterskor, så det ser ju ljusare ut nu till hösten, säger Carina Yngvesson.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".