Förbjudna bekämpningsmedel i länets butiker

Ett stort antal förbjudna bekämpningsmedel hittades vid den kontroll som Kemikalieinspektionen nyligen gjorde tillsammans med 87 av landets kommuner. I Kronoberg deltog fyra kommuner, och flest förbjudna medel hittades i butikshyllorna i Ljungby.

- Jag väntade mig inte att hitta så många, men i butiker som funnits länge så är det lätt att något blir stående i hyllan som man kanske inte är medveten om, säger Carina Axelsson, miljöinspektör Ljungby kommun.

Det var 11 butiker i Ljungby kommun som fick besök av kommunens miljöinspektörer. Och sammanlagt hittades 14 olika förbjudna bekämpningsmedel. Det rörde sig till exempel om myggmedel, växtskyddsmedel, insektsspray och ohyremedel för husdjur.

I Växjö kommun besöktes 22 butiker och där hittades fyra förbjudna produkter, medan inspektörerna i Älmhult och Alvesta kommuner bara hittade någon enstaka produkt som inte längre får säljas.

Och Carina Axelsson tycker att det är tråkigt att så mycket hittades i just Ljungby.

- Ja, det är inte bra. Man vill ju att medlen ska komma bort när de har ett saluförbud. Men så fort vi uppmärksammade företagarna på det så plockades medlen bort, säger hon.

Vad sa de när de fick veta att de hade förbjudna medel i hyllorna?

- De blev förvånade och hade inte tänkt på det, och de hade inte riktigt kännedom om reglerna som fanns, säger Carina Axelsson.

I landet som helhet hittades 150 förbjudna bekämpningsmedel och flera företag har också åtalsanmälts av antingen Kemikalieinspektionen eller kommunerna, men än så länge har ingen dömts för att ha sålt icke godkända produkter.

I höst drar Kemikalieinspektionen igång en ny granskning. Då gäller det kemikalier i butikerna, tvättmedel, färg och tändvätskor till exempel. Och även då kommer Ljungby kommun att delta, säger Carina Axelsson.

- Både för vår egen del så att vi få mer kunskap, men också för våra företags skull så att vi kan hjälpa dem att följa lagen.

Lena Gustavsson
lena.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".