Kjell Emanuelsson från Lagan. Foto: Tomas Lindberg/SR Kronoberg
Kronoberg

Vildsvinsundergångar minskar viltolyckor

För att minska antalet vildsvinsolyckor, som nu ökar kraftigt och som idag i länet är fler än älgolyckorna, bör vi bygga tunnelpassager för vildsvinen under vägarna.
Det föreslår Kjell Emanuelsson skogsföretagare från Lagan och han får stöd från Vägverket.

– Jag tror inte det skulle vara något problem alls för grisarna att gå genom röret här, man ser ju dagsljuset i öppningen på andra sidan vägen, säger Kjell Emanuelsson stängselföretagare i Lagan.

Det ekar i röret under vägen som vi tittar in i. Det var en dag på jobbet som Kjell Emanuelsson upptäckte att grisarna utnyttjade en vägtrumma för att ta sig över vägen.

– Det var när vi byggde viltnät utmed nya E4 mellan Uppsala och Gävle som vi upptäckte att grisarna utnyttjade de här rören under vägen för att sig över till andra sidan, rör som egentligen var byggda för att leda vatten, säger Kjell Emanuelsson.

På Vägverket i Borlänge tycker Anders Sjölund det här är en bra idé vildsvinsolyckorna på vägarna blir bara fler och fler.  Hittills i år har det inträffat fler olyckor i Kronobergs län med vildsvin än med älg.

– Vi har egentligen inga andra alternativ. Vill vi inte ha grisarna på vägarna då måste vi jobba så att vi använder viltstängslet som styrande till platser där dem kan ta sig över, säger Anders Sjölund miljöansvarig på Vägverket.

I många vildsvinstäta områden i Centraleuropa har man prövat den här idén men då med riktigt stora rör med en diameter på en och halv meter som kan utnyttjas av många olika djur och även människor.

– Det finns studier som visar att människans behov att passera vägar är minst lika stort som djurens så hjälper vi djuren hjälper vi också människorna som rör sig i naturen.

Tomas Lindberg
tomas.lindberg@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".