Malin Bendz Hellgren från Länsstyrelsen. Foto: Lena Gustavsson/SR Kronoberg
Växjö

Samling för fler höga trähus

Byggandet av höga trähus i Sverige ska öka, och i dag gjordes avstampet för den nationella satsningen Trästad 2012. Representanter från bland annat tre län och 14 kommuner har samlats i Växjö för att lägga upp strategin för satsningen.

Malin Bendz-Hellgren på länsstyrelsen i Kronoberg är en av samordnarna.

– Syftet är att vi ska få mer träbyggande i Sverige och i Europa. Vi har en trähusindustri som är under utveckling och vi måste få den att växa och det är ju viktigt också ur klimatsynpunkt att vi får mera träbyggande, säger Malin Bendz-Hellgren.

I över hundra år var det förbjudet att bygga höga hus i trä, främst på grund av brandrisken, men efter att tekniken utvecklats blev det tillåtet att bygga flervåningshus i trä igen 1994, och nu har trähusbyggnationen fått ett uppsving med många olika projekt runt om i landet.

Växjö har varit en föregångare när det gäller trähusbyggande, 6 olika trähusprojekt är nu genomförda - och de senaste trähusen vid sjön Trummen längs Teleborgsvägen i Växjö med sina 8 våningar är de högsta trähusen i Sverige.

Hans Andrén är Växjö kommuns samordnare för trähusbyggnationen.

– Växjö har en unik situation att man på ganska kort tid byggt de här sex projekten, både institutionsbyggnader och flerbostadshus. Det som står framför oss är kanske minst lika många projekt de närmaste 5-10 åren, säger Hans Andrén.

Samlingen i Växjö i dag då representanter från bland annat Kronoberg, Dalarna, Västerbotten och 14 kommuner finns på plats är avstampet för det nationella projektet Trästad 2012. Tanken är att det under projekttiden ska skapas nätverk, hållas seminarier, kurser och möten för erfarenhetsutbyten, och det hela ska sedan mynna ut i en nationell träbyggnadsmässa 2012 i bland annat Växjö, säger Malin Bendz-Hellgren på länsstyrelsen i Kronoberg.

– Växjö ligger ju långt framme i sitt träbyggande och kommer att ligga ännu längre fram då och kommer kunna visa vad vi har gjort, säger Malin Bendz-Hellgren.

Lena Gustavsson
lena.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".