Kronoberg

Kronobergsmodellen kan införas i hela landet

Kronobergsmodellan för ett minskat alkoholintag bland ungdomar och minskat ungdomsvåld kan komma att användas över hela landet. En utvärdering av modellen som Brottsförebyggande rådet, Brå, har gjort visar att metoden fungerat bra.

– Resultatet från utvärderingen är väldigt positivt och lovande, säger Stina Holmberg på Brå.

– Det ger förhoppningar om att polisen nationellt ska kunna utveckla den här arbetsmetoden så att man får ett bättre instrument mot ungdomsfylleriet på stan och därmed också minskar risken för våld och bråk på stan, säger Stina Holmberg.

Kronobergsmodellen har prövats i sju polisområden i landet under 2008 och försöket har utvärderats vetenskapligt av Brå. Bl a visar utärderingen att i de områden där modellen följdes till alla delar så var antalet ungdomar som alkoholförgiftats mindre än i de övriga, och också våldbrotten bland ungdom minskade.

Och resultaten gör att Kronobergsmodellen sprids:

– Rikspolisstyrelsen kommer att verka för att Kronobergsmodellen på sikt införs i hela landet, säger Stina Holmberg på Brå.

Jan Aschan är en av de vid polisen som tagit fram Kronobergsmodellen som nu sprids över landet:

– Jag känner mig oerhört stolt. Det här var ju någonting som togs fram Kronobergs län, och att det sen tog den här utvecklingen hade vi ju inte räknat med från början.

Kronobergsmodellen bygger på arbete parallellt på två områden - den första delen riktar sig mot langarna.

– Den andra delen handlar om att vi är ute på stan i nöjesfrekvent miljö och arbetar med ungdom under 20 år, där vi då direktförverkar alkoholen och tar en kontakt med föräldrarna om det behvös, speciellt om de är under 18 år, berättar Jan Aschan.

Roger Bergvik
roger.bergvik@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".