Kronoberg

Kritik mot polisuttalande

Rådet att folk generellt bör undvika att ingripa när de ser andra begå brott och i stället ringa polisen, som polisen Hans Emanuelsson gav i en intervju med Radio Kronoberg, får nu mothugg av både en socialdemokratisk och en moderat politiker. De anser att folk i stället generellt bör uppmanas till att gripa in.

Socialdemokratiske kommunfullmäktige-ledamoten i Växjö Gunnar Storbjörk, skräder inte orden när han kritiserar Hans Emanuelssons uttalande:

- Jag tycker det är förfärligt. Jag tycker att det ligger i den medmänskliga plikten att ingripa när man ser ett brott begås, säger han.

Enligt Gunnar Storbjörk så ingår det i vad han kallar det ”mänskliga åtagandet” att ibland ta risker, även om han tillägger att man naturligvis inte ska ta onödiga risker.

- I Bröderna Leijonhjärta så sa dom att det finns vissa saker man ska göra, annars är man bara en liten skit. Så är det, säger han bestämt.

Katarina Brännström som är moderat riksdagsledamot och även ledamot i polisstyrelsen i Kronobergs län, håller inte heller med polisinspektör Hans Emanuelssons uttalande. I enlighet med den så kallade civilkuragelag som regeringen jobbar på, så vill hon att folk ska gripa in mer.

- Jag tycker väl spontant att det borde vara självklart att man gör ett ingripande, naturligtvis med en bedömning om det kan bli farligt för mig själv, säger hon.

Hon tycker också att vi borde visa mer civilkurag och tror att människor för det mesta inte har anledning att vara särskilt rädda.

- Vi har alla ett ansvar för hela samhället. Att vi skulle bara kunna lita på att polisen ska komma och ordna allting, det kommer aldrig att fungera, säger hon.

De båda politikerna motsäger sig alltså polisinspektörens råd om att undvika att gripa in. Hans Emanuelsson själv står dock fast vid sitt uttalande.

- Det jag sa, det vidhåller jag. Det är min personliga uppfattning. Givetvis om man har möjlighet till att ingripa så ska man väl göra det, men med möjlighet att ingripa så menar jag att man inte ska bli utsatt för grövre våld själv, säger han.

Hans Emanuelsson tar som exempel den situation när en medborgare ertappar någon som håller på att göra inbrott eller stjäla något.

- Då är ju gärningsmännen ganska så farliga, just om man överraskar dom, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".