Växjö

Mobilförbudet är olagligt - säger länsrätten

Uppdaterad 08:12

I fjol förbjöd rättspsykiatriska regionkliniken i Växjö patienterna att ha mobiltelefoner och annan elektronisk utrustning. Socialstyrelsen sparkade bakut, kliniken överklagade - men länsrätten stödjer nu Socialstyrelsen.

– vi kommer på nytt att tala med vår jurist. Vi kommer att göra allt för att fortsätta pröva den här frågan juridiskt för att stoppa det här eländet, säger Suzanne Frank, landstingsråd som inte håller med Socialstyrelsen och länsrätten.

I mars i fjol infördes förbudet mot mobiler, datorer, kameror, kommunikationsradioapparater samt annan utrustning för bild- och filmöverföring. I september sade Socialstyrelsen till om att förbudet ska hävas.

Men landstinget vägrade, och i februari i år hotade Socialstyrelsen också med vite på 200 000 kronor om förbudet inte hävts senast den 2 mars. Då överklagade landstinget till länsrätten.

Psyksjuka har tidigare trakasserat, förföljt och hotat medpatienter, personal i vården och rättsväsendet och andra med hjälp av till exempel mobiler.

Men länsrätten i Skåne finner att det generella förbudet måste hävas. Rätten betvivlar inte att innehavet kan ge problem, men bara hotet om att utrustningen kan användas brottsligt räcker inte. Patienternas rätt enligt Europakonventionen till privatliv och yttrandefrihet inskränks, anser rätten. Kliniken har, skriver länsrätten också, ”valt att självsvåldigt åsidosätta grundläggande rättsstatliga principer och ignorera lagregler”.

– Vi delar inte den uppfattningen eftersom att våra erfarenheter är att när man har de här mobiltelefonerna inne på kliniken så fortsätter man att begå nya brott och det tycker vi är helt oacceptabelt, säger Suzanne Frank.

Så patienterna kommer inte att få tillbaka sina mobiler nu heller?

Vi vet inte riktigt hur den frågan kommer att lösa sig och vi kan inte ta ställning till det just nu utan först måste vi ta kontakt med vårt juridiska ombud.

SR Kronoberg/TT