Intresset för att köpa sex över nätet är stort visar Sveriges Radios undersökning. Bilden är arrangerad. Foto: Ola Torkelsson/Scanpix
Kronoberg

Stort intresse för sexannons

I år är det tio år sedan sexköpslagen kom till som säger att det är olagligt att köpa sex. Under de här tio åren har tre stycken fall anmälts i Kronobergs län. Men när Sveriges Radio Kronoberg sätter in en falsk sexannons får vi nästan 30 svar på ett dygn.

”Växjötjej 27 år gammal”, så löd rubriken på den sexannons som vi satte in på ett forum på internet. Med i annonsen låg en e-postadress och det dröjer inte länge innan svaren börjar trilla in.

– Hej jag heter Micke och är från Växjö, jag är intresserad av att träffa dig och skulle vilja veta lite priser.

– Det jag är intresserad är att träffas en gång initialt. En timme normalt sex. Trivs vi tillsammans tänkte jag en gång per månad eller så.

– Jag är på jakt efter en återkommande ”relation” diskret utan trassel då jag är gift.

Vi får nästan 30 svar på ett dygn från män i alla åldrar och från alla samhällsklasser, många utifrån länet men också flera från orter runt om i Kronoberg. En del använder falska namn men andra mailar från sina företagsadresser, helt öppet. Andra skickar med telefonnummer, vi ringer upp en av dem.

– Det är ju inte så svårt det är bara att gå in på internet.

Det är ju olagligt att köpa sex?

– Jo

Har du varit orolig någon gång?

– Nej, man får ju vara lite diskret och så.

Hur ofta gör du det här?

– Det är inte så jävla ofta ska jag säga dig, det är ju rätt dyrt också.

Är det värt det?

– Ja det tycker jag.

Trots att sexköpslagen funnits i tio år är det bara tre män i Kronobergs län som anmälts för brottet. Och vår granskning visar att de siffrorna inte speglar verkligheten. Bara under ett dygn får vi nästan 10 gånger så många intresserade sexköpare som det anmälts totalt under 10 år.

Jens Pehrson
jens.pehrson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista