Många internetoperatörer skyddar nu sina kunder så att det inte ska gå att se vem som sitter i ändan på en viss nätverkskabel. Foto: Staffan Löwstedt /Scanpix
Växjö

"Vi har ju blivit nerringda"

Allt fler internetleverantörer meddelar nu att man inte tänker spara sina abonnentloggar, något som gör det svårare att utreda eventuella brott mot den nya Ipredlagen som infördes 1 april. Växjöbaserade leverantören Net at once är en av dem.

– Det är många kunder som har hört av sig till oss och som varit oroliga över den personliga integriteten. Och vi tar våra kunders oro på stort allvar och har därför beslutat att inte spara på abonnentloggen, säger Oskar Samuelsson, vice VD på Net at once.

När man surfar på nätet får man en IP-adress som visar vart just din dator finns. Men utifrån är det inte så lätt att se vem som finns bakom Ip-adressen. Många gånger måste man gå genom leverantören, som till exempel Net at once. Och det är det Ipredlagen handlar om.

Till exempel skiv- och filmbolag som misstänker att en person bakom ett visst ip-nummer fildelar upphovsärttsskyddat material kan vända sig till domstol för att tvinga internetleverantörerna att berätta vilken person som använde en viss ip-adress i vid ett visst tillfälle.

Men det är frivilligt för internetleverantörerna att spara uppgifterna om vem som använt ett visst ipnummer och flera har valt att helt enkelt börja radera dem. Om en domstol då begär ut dem så kan internetleverantören inte lämna ut dem. Kritiker säger att internetleverantörerna på det här sättet skyddar brottslingar, men Oskar Samuelsson håller inte med.

– Det är ju inget som vi är för, vi är för att vi ska följa svensk lagstiftning och det är ju det vi gör.

– Vi har ju blivit nerringda och vi måste ta våra kunders oro på allvar och därför har vi beslutat att vidta de här åtgärderna, säger Oskar Samuelsson.

Jens Pehrson
jens.pehrson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".