Harald Bergström säkrar upp inför framtiden med ett snabbt bredband. Foto: David Spånberger/SR Kronoberg
Kronoberg

Byanät är framtiden tror Hössjöbor

Snabbt bredband genom optisk fiber byggs och planeras nu av allt fler personer på landsbygden i Kronobergs län. Bara under första kvartalet i år startades sju ekonomiska föreningar i Alvesta och Växjö kommuner, med syftet att just bygga bedbandsnät åt medlemmarna.

Ett av projekten som pågår är i byn Hössjö väster om Moheda, där drygt 20 hushåll deltar. Bredbandet ska bli lika snabbt som i städerna - 100 megabit - och beräknas vara färdigt om ungefär ett år.

Den 72-årige Hössjöbon Harald Bergström har i dag en ADSL-uppkoppling och kommer i och med fiberkabelnätet att få betydligt snabbare bredband: cirka 20 gånger snabbare mottagning och 200 gånger snabbare sändning.

Samtidigt finns det en viktig anledning till att han och hans fru gått med i projektet, som inte alls handlar om hastighet:

– Vi vet genom kontakter med Telia att de inom överskådlig tid, fem år kanske, kommer att ta bort kopparnätet på landsbygden, eftersom det är för dyrt för dem att hålla och då vill jag vara beredd att kunna köra med ip-telefoni via fibernätet, säger han.

Harald nämner också möjligheten att ta emot TV genom bredbandet istället för med antenn och det faktum att de kan spara en hel del pengar på att de slipper betala det vanliga telefon-abonnemanget när de får ip-telefoni.

– Bara telefonavgifterna finansierar en god del av den investering på 25 000 kronor som vi gör nu, säger han.

Vad bredbandet kan betyda för byns framtid tycker Harald inte är helt lätt att säga, men han konstaterar att internet och bredband används allt mer och att det utvecklas nya användningsområden.

– När nu Telia kommer att riva sitt kopparnät, vad har vi då? Det vill vi inte vara med om - att sitta där på bar backe, säger han.

På stamnätsföretaget Wexnet, som byanäten väntas ansluta sig till, så tror man att det här med att sammanslutningar på landsbygden bygger bredbandsnät, är en trend som kommer att hålla i sig.

– Jag tror många av de som är bosatta på landsbygden har drabbats väldigt hårt av stormar och nedlagda telestationer och teleförbindelser som inte fungerar, så det finns ett stort intresse att säkra upp sig för framtiden, säger Per Bengtsson är affärsområdeschef på Wexnet.

David Spånberger
david.spanberger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".