Färre företag startar i länet

Nyföretagandet ökar nu något i Sverige. Men inte i Kronobergs län, där antalet nya företag sammantaget minskade med drygt tio procent under det första halvåret i år jämfört med samma period förra året. Det visar en sammanställning som stiftelsen Jobs and Society gjort.
Det är Markaryd, Uppvidinge, Lessebo och Växjö som står för minskningen. I de andra kommunerna, Älmhult, Tingsryd och Alvesta ökar i stället de nya företagen. - Jag tror att det beror på att för närvarande finns en positiv företagstrend i kommunen. Sedan ligger Alvesta väl till geografiskt och kommunikationsmässigt. Många uppfattar det som att det är dåligt att ligga nära Växjö. Men det är precis tvärt om, säger Bengt Nilsson på Nyföretagarcentrum i Alvesta. Lena Svensson, 41, är en av dem som valt att starta eget i Alvesta. Hennes företag heter Smakbiten Syd och har specialiserat sig på att demonstrera nya produkter ute i butikerna och hon rekomenderar andra att också våga ta steget. - Ja, det gör jag verkligen. Men det är ju några hundår. De första tre åren får man slita. Men det är värt allt jobb, säger hon.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".