Alvesta

Dåliga skolresultat orsakar arbetslöshet

Ungas utanförskap på arbetsmarknaden diskuterades på ett seminarium i Alvesta på Valborgsmässoaftonen. Politker, tjänstemän, lärare och ungdomar var samlade för att ta del av forskning och gemensamt komma fram till förslag på lösningar.

Ledare för seminariet var nationalekonomen Maria Nilsson, som berättar att Sverige generellt har en hög arbetslöshet bland ungdomar, vilket man brukar förklara med att vi har en hårt reglerad arbetsmarknad och få kopplingar mellan utbildningssystemet och arbetsmarknaden.

Men ett annat stort problem som Maria Nilsson ser i Kronobergs län, är att det är så många elever som inte klarar av skolan.

– Dels är det många som inte klarar av grundskolan, men ännu fler klarar sedan inte av gymnasieskolan. En tredjedel av ungdomarna går ut utan fullständiga gymnasiebetyg och det är den viktigaste faktorn för att faktiskt bli arbetslös, säger hon.

Flera av diskussionsgrupperna på seminariet nämnde praktik för ungdomar som ett viktigt område att satsa mer på. En annat förslag som kommunalrådet Robert Olesen lyfter fram är att tidigt hjälpa barn med ett sämre socialt arv.

– Man kan se redan i tidigare åldrar, i förskolan, att dom här ungdomarna kommer att växa upp och hamna utanför, och det måste vi jobbar vidare med, säger han.

Men vad anser då ungdomar i Alvesta måste till för att fler ungdomar ska få jobb. Anders Jörgensen tror att ungdomarna själva måste bli mer öppna för att ta olika jobb. 

– Det är ungdomarna som är för kräsna i dagens läge, säger han.

Nelly Karlsson däremot går in på samma sak som många av seminariegrupperna:

– Ge dom fler praktikplatser när man går i skolan kanske, för då kommer man in lättare, säger hon.

David Spånberger
david.spanberger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".