Foto: Leif R Jansson/Scanpix

Mat från länet får beröm

”Lokal mat på väg” heter en ny skrift från LRF och Ekologiska lantbrukarna som skickas till tryck i början av maj. Just Kronobergs län är mer representerat än något annat län i skriften, med hela två exempel av totalt tio.

Lena Karlsson, som är en av bönderna i sammanslutningen Bonnakött, är glad att just de har valts ut till att vara med i skriften.

- Det är jätteroligt att man som smålänning blir uppmärksammad ute i hela Sverige. Ibland kan man här i Småland känna att vi lever i utkanten av allting och vi kämpar med vårt jordbruk och vårt småföretagande mot alla odds, och då kan det vara lite roligt att någon har upptäckt en och upptäckt att man har gjort nånting smart, säger hon.

Bonnakött använder sig av redan existerande transportlinjer för att leverera ut sina ekologiska lådor med kött till lokala butiker, där kunderna sedan hämtar vad de beställt.

Det andra exemplet från Kronobergs län är Ekoboxen, som med biogasbil levererar ekologiska lådor med grönsaker direkt till hem i Alvesta och Växjö.

Lena Karlsson hoppas nu att skriften ska hjälpa många småföretagare med hantverksproduktion och ekologisk produktion, som jobbar hårt för att få ut sina produkter och som lider av att det kostar så mycket.

- Jag hoppas och tror att en sådan här skrift, om den sprids ordentligt, kan bli till inspiration för många. Jag hoppas att den ska hjälpa fler småföretagare att tänka framåt, satsa och komma ut till konsumenterna.

David Spånberger

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".