Foto: Hasse Holmberg/SCANPIX

Nedragningar på amningsmottagningen - färre mammor får hjälp

Amningsmottagningen i Växjö har fått minskade resurser. Det innebär att många familjer som har det jobbigt med amningen inte längre får någon hjälp.

- Vi är lite chockade, tiderna för mottagning minskat till hälften, säger Christina Fredholm som är barnmorska på amingsmottagningen.

Att amma sitt barn kan vara en någonting fantastiskt, som för mamma och barn nära varandra. Men för många nyblivna mammor blir det inte så. För dem blir istället tiden efter födseln mycket tuff, med ömmande bröst eller ett barn som inte vill äta. I Växjö finns därför en amningsmottagning, för den som behöver hjälp.

Men den senaste tiden har amningsmottagningens resurser dragits ner och personal känner nu oro för hur de ska hinna med alla familjer som hör av sig.

- Men nu har vi bara några eftermiddagstider och de är till enbart för bokade besök. Alltså har akutverksamhet och telefontiderna minskats ner, säger Christina Fredholm.

- Många som ringer hit är upprörda och ledsna, men det är inte alls säkert att vi hinner hjälpa dem, säger Christina Fredholm.

Amingsmottagningen i Växjö har funnits i 15 år. De som arbetar här har aldrig jobbat enbart med amning, men fram tills nu har de ändå haft en hel del tid avsatt för att hjälpa familjer, som när dom kommit hem får bb, fått problem med amningen.

Enligt Chrisina Fredholm är det ungefär 10 % av alla nyförlösta mammor, som har det tufft när det det gäller maten.

- Många som ringer hit är upprörda och ledsna, men det är alltså inte alls säkert att vi hinner hjälpa dem, säger Christina Fredholm.

Nils Fryklund är chef över kvinnoklinken och därmed även över amingsmottagningen. Och enligt honom beror den nya situationen på att hela verksamheten fått mindre resurser och att man därför tvingats prioritera.

- Vi har kraftsamlat personalinsatserna kring frågor som rör patientsäkerhet och arbetsmiljö, säger han.

Nils Fryklund hoppas ändå att de kommer att kunna hjälpa mammorna på annat sätt, kanske på barnavårdscentralerna.

Men Christina Fredholm är ändå bekymrad och hon tror att neddragningarna på amningsmottagningen kan leda till att mammor helt enkelt slutar amma.

- Får man inte hjälp här och nu, så köper man mat på Konsum och ger den på nappflaska, säger hon.

Therese Gabrielsson
therese.gabrielsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".