Kronoberg

Polisen ska spana mer på nätet efter sexköpare

Svårigheter att spana på internet är anledningen till att så få män anmälts för brott mot sexköpslagen i Kronobergs län. Prostitutionen har till stor del flyttat från gatan till internet. En falsk sexannons som Sveriges Radio Kronoberg satte ut fick nästan 30 svar på ett dygn.

– Jag trodde inte det förekom så frekvent, men samtidigt har ju internet såklart gjort det lättillgängligt, säger Robert Loeffel på Kronobergspolisen.

Sveriges Radio Kronoberg satte in en kort annons på ett forum på nätet där vi uppgav oss för att vara en 27-årig tjej ifrån Växjö som sålde sex. Inom en timme hade vi fått det första svaret och efter ett dygn hade vi nästan 30 mail från män över hela landet som ville köpa sex av oss.

Så här stod det i några av mailen:

- Hej jag heter Micke och är från Växjö, jag är intresserad av att träffa dig och skulle vilja veta lite priser.

- Det jag är intresserad är att träffas en gång initialt. En timme normalt sex. Trivs vi tillsammans tänkte jag en gång per månad eller så.

- Jag är på jakt efter en återkommande ”relation” diskret utan trassel då jag är gift.

På ett dygn fick vi alltså nästan 30 svar men bara tre män har anmälts i länet under de tio år som lagen varit i kraft. Problemet för polisen säger Robert Loeffel är att det är svårt att spana på internet.

- Vi måste ju kunna bevisa det när brottet begås, och vi får inte provocera fram sådana här brott själva, säger Robert Loeffel.

Men trots att så få män anmäls så vill inte Robert Loeffel säga att det är riksfritt att köpa sex via nätet idag.

– Det är ju alltså brottsligt om vi kan bevisa det och vi kan aldrig tillåta att någon sätter sig över lagen. Får vi kunskaper och möjligheter så ska vi agera.

Men den kunskapen och de möjligheterna finns inte idag?

– Vi har brister, det måste vi erkänna för närvarande, säger Robert Loeffel.

Regeringen har tillsatt en utredning som tittar på hur sexköpslagen fungerar och man har också satt undan pengar till landets polismyndigheter som ska användas just till att bekämpa prostitution. Kronobergs län är en av få myndigheter som tar del av de här pengarna, Robert Loeffel igen.

– Inom sydsamverkan där polismyndigheterna i södra Sverige ingår så har man tittat på detta och man kommer nu att anställa folk som ska arbeta med de här frågorna så vi kommer också i Kronobergs län få internetspaning mot detta för att kunna agera.

Läs om vår falska sexannons som fick många svar:

Jens Pehrson
jens.pehrson@sr.se