Kronoberg

Rekordbra företagsklimat

Tre av länets kommuner tar rejäla språng uppåt i Svenskt Näringslivs mätning av företagsklimatet.

Allra mest klättrar Uppvidinge kommun - 79 platser.

Det gör Uppvidinge till den fjärde bästa kommunen i landet bland de som avancerar uppåt på listan, något som förstås gläder Lena Karlsson, centerpartistiskt kommunlråd i Uppvidinge kommun:

- Det känns oerhört positivt. Jag tror att vi växer lite, vi sträcker på oss, vi blir stolta som uppvidingebor, säger Lena Karlsson.

-Vi har varit mer aktiva gentemot företagen, gett bättre information, vi får i dagarna vår nye näringslivsutvecklare, säger Lena Karlsson som förklaringar till uppgången.

Också Alvesta och Tingsryds kommuner har avancerat rejält och finns bland de 10 bästa klättarna av landets alla kommuner.

Nära 1000 företagare i länet har svarat på en enkät om företagsklimatet i respektive kommun, det handlar t ex om kommunpolitikes och kommmunla tjänstemns attityd till företagnde, men också statistik om t ex nyföretagande ingår i rankingen.

Klart bäst i länsrankingen i år igen är Markaryds kommun som nu avancerat till 16e plats totalt i landet, medan Växjö kommun tappat 20 platser till 40e plats.

Totalt sett är Eilon Fransson, regionchef på Svenskt Näringliv, mycket nöjd med årets ranking för Kronobergs län:

- Det är den bästa någonsin. Den kommun i länet som har sämst placering är 114e av landets 290 kommuner, det är jättebra jobbat.

Placeringar bland rikets alla kommuner för kommunerna i Kronobergs län med förändring mot förra året inom parentes.

16 Markaryd (+2)

40 Växjö (-20)

65 Ljungby (+6)

67 Älmhult (-11)

74 Alvesta (+66)

87 Tingsryd (+65)

110 Lessebo (+24)

114 Uppvidinge (+79)

På Svenskt Näringslivs hemsida kan du läsa hur alla kommuner ligger till:

Roger Bergvik
roger.bergvik@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".