Jimmie Åkesson (SD) delar ut partimaterial till flanörer i Växjö. Foto: Jocke Wallgren
Sverigedemokraterna

Åkesson (SD) kommenterar kritik

Kritiken mot Sverigedemokraternas fullmäktigeledamot i Växjö Samuel Älgemalm kommenteras nu av partiledare Jimmie Åkesson.

Samuel Älgemalm har ofta kritiserats för att han uttalar sig invandrarfientligt i fullmäktige. Och för en tid sedan fick han massiv kritik efter en debatt om narkotika. Bland annat sa då vice ordföranden Åke Eriksson att han ska kontakta kommunens jurister, eftersam han anser att Älgemalms agerande i fullmäktige är oacceptabelt.

Men partiledaren för Sverigedemokraterna Jimmie Åkesson försvarar Älgemalm.

- Vad jag kan bedöma så har jag inte hört något rasistiskt. Det är inte rasism att kritisera den förda invardrarpolitiken, det måste man kunna göra, säger Jimmie Åkesson.

Om du får ett brev från fullmäktige, där dom vill att ni ska titta på det här, hur kommer du agera då?

- Det är i första hand en fråga för partidistriktet i Småland. Men om det kommer till mitt bord får jag ju titta på det, det kommer nog dock att dröja.  

Vad krävs för att en uteslutning ska bli aktuell?

- Är man ideologiskt avvikande i någon mening och har falska intentioner så kan man uteslutas. Men det måste alltid göras en individuell bedömning, säger Åkesson.

Håkan Erlandsson
hakan.erlandsson@sr.se
 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista