Hotfull professor i Växjö anmäld av universitetet

Professorn blev rasande och hotfull när en kollega stod som koordinator för ett av Växjö universitets tyngsta projekt. Nu har bråket och professorn blivit ett ärende på Statens ansvarsnämnd.
- Det är oerhört olyckligt och det har sina rötter i en bristande kommunikation och bristande tillit till varandras professioner, säger tf rektorn Lars Andersson. Professorn är med sina kunskaper en av spjutspetsarna i ett av universitetets tyngsta projekt. Det handlar om mellan 300 och 400 miljoner kronor och följs med stort intresse av både svenska myndigheter, företag och också EU - som står för en stor del av finansieringen. Men arbetet har störts av upprepade konflikter, där professorn varit inblandad. - Det finns i botten olika syn på hur sådana här projekt ska skötas, säger Lars Andersson. När presitigeprojektet varit på dagorningen i Bryssel så har professorn inte fått stå som koordinator. Och det är ett av de inslag som upprört mest. En kvinnlig kollega säger sig blivit utsatt för direkta hot, både mot sig själv, sin man och sina barn för att professorn inte stått som koordinator. Efter att ha mött professorn i närheten av sitt hem känner hon sig orolig för vad som kan hända, enligt en bilaga till den anmälan som nu gått in till Statens ansvarsnämnd. - Det här är trist och det tar mycket energi som vi skulle kunna använda på ett mycket mer konstruktivt sätt, säger Lars Andersson. Professorn, som inte vill kommentera anmälan eller anklagelserna, riskerar en varning för sitt aggerande:
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".