Johan Andersson, en av två ex-trojaner i VM. Foto:Scanpix/Marcel Bieri

Ex-trojaner laddar för VM-kvart

På torsdag kväll spelar Tre Kronor kvartsfinal i hockey-VM i Schweiz. Med i den svenska laget som möter Tjeckien finns två före detta Troja-spelare, Mattias Weinhandl och Johan Andersson.

- Det har väl varit upp och ner för oss. Vi förlorade mot Lettland sen har vi spelat bättre och bättre, säger Johan Andersson till Sveriges Radio Kronoberg.

På torsdagen börjar det riktiga allvaret för det svenska hockeylandslaget vid VM i Schweiz. Precis som förra året väntar Tjeckien i kvartsfinal.

Formen är lite osäker sett till de varierande resultat som Sverige presterat. Men nu när slutspelet börjar lovar Johan Andersson bättring.

Då är det betydligt svårare att få ordning på tiden mellan matcherna. Det är mycket dötid att slå ihjäl under en VM-turnering.

- Det blir mycket häng på hotellet och kanske tittar vi på någon annan VM-match. Men visst blir det mycket tid över till annat än hockey, säger Andersson.

Johan Andersson är, precis som Mattias Weinhandl, hockeyfostrad i Troja/Ljungby.

Och även om det är några sedan Johan spelade i Ljungbylaget, minns han fortfarande stoltheten han kände över att dra på sig Troja-tröjan för första gången. Ungefär som att spela för Tre Kronor...

- Det är lite samma sak. Först var drömmen att spela i Trojas A-lag sedan blev drömmen att spela för Sverige. Så visst är känslorna lika, säger Johan Andersson.

På frågan hur det går framöver i VM levererar Johan Andersson ett äkta hockey-svar.

- Vi har ett bra lag, men det har även motståndarna. Allt jag vet är att vi ska kämpa, avslutar Johan Andersson.

Marcus Sjöholm
marcus.sjoholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista