Foto: Lennart Nilsson/SR Kronoberg
Växjö

Ifrågasatt rektor tillbakavisar kritik

Nuvarande rektorn vid Växjö universitet, Johan Sterte, tillbakavisar kritiken mot honom som rektorskandidat för det blivande Linnéuniversitetet.

Som Sveriges Radio Kronoberg tidigare berättat anser fackförbundet SACO/Sulf i Växjö att Sterte inte håller måttet som rektor. Johan Sterte är föreslagen som kandidat till rektorstjänsten tillsammans med två andra kandidater. De andra två är Heléne Lundkvist från Lantbruksuniversitetet och Stephen Wang från Karlstad universitet. Men enligt Saco/Sulf i Växjö så är ingen av kandidaterna lämplig men kritiken mot nuvarande rektorn Johan Sterte är extra hård.

Enligt Mizuru Suzuki, ordförande i SACO/Sulf, fallerar Sterte när det gäller synlighet och som inspiratör. Dessutom saknar han, enligt Suzuki, visioner. Men Johan Sterte tillbakavisar den kritiken:

–- Enligt mig är det rätt visionärt att driva en sådan här fusionsprocess och slå samman ett universitet med en högskola. Jag vet att vi har mycket ögon på oss och många av dem ser på oss med beundrande blickar, säger Johan Sterte.

Men det är ganska hårda ord, vad tänkte du när du fick höra kritiken?

–- Jag tycker naturligtvis att det är väldigt tråkigt. Samtidigt tycker jag att det är lite underligt att facket underkänner både mig och övriga kandidater dagen innan man har möjlighet att träffa oss, säger Sterte.

Och Lars Haikola som är ordförande i rekryteringsgruppen säger att processen fortsätter som planerat trots Sacos utspel.

–- SACO/Sulf är bara en organisation av flera som har möjlighet att ha synpunkter. Vi arbetar vidare för att ta fram så mycket åsikter som möjligt, säger Lars Haikola.

Och Johan Sterte säger att han fortfarande gärna vill ha tjänsten som rektor på det nybildade Linnéuniversitetet:

–- Min bild är att tveksamheten mot mig som person inte finns i några breda kretsar. Jag tror inte heller att kritiken mot fusionsprocessen är så djupt förankrad som den framställts av SACO/Sulf, säger Sterte.

Så om du blir erbjuden tjänsten som rektor vid Linnéuniversitetet vad säger du då?

– Då säger jag med all sannolik ja, säger Sterte.

Lena Pettersson
lena.pettersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".