Carina A Elgestam (S) Foto: Jonas Ekströmer/SCANPIX
Uppvidinge

"Apoteken i Uppvidinge kommer försvinna"

Gårdagens besked om vilka apotek som privatiseras upprör riksdagsledamoten från länet, Carina A Elgestam (S). För i Uppvidinge kommun kommer båda apoteken att privatiseras och enligt Elgestam är risken stor att båda på sikt försvinner. 

– Kundunderlaget blir för litet för att apoteken i Lenhovda och Åseda ska kunna konkurrera, dels med varandra och dels med apoteken i Växjö, säger Carina A Elgestam.

Igår kom beskedet om att 16 av länets 23 apotek ska privatiseras. Bland annat ska båda apoteken i Uppvidinge kommun säljas ut.

Och det gillar inte socialdemokraten Elgestam. Enligt henne kommer många Uppvidingebor välja att åka till Växjö, Nybro eller Vetlanda för att köpa sin medicin, detta eftersom där kanske kommer finnas ett annat utbud och andra priser.

Hade däremot bara ett apotek i Uppvidinge privatiserats, hade medborgarnas tillgång till medicin på relativt nära håll, kunnat garanteras.

För till skillnad från andra varor är tillgången till läkemedel är en rättighet, enligt Elgestam. 

– Det är ju inte en vara som alla andra, medicin måste finnas tillgängligt och folk måste kunna få ut sina läkemedel. Det handlar om liv och död, säger Elgestam.

Men regeringen är av en annan uppfattning. Utförsäljningen ska leda till fler apotek - inte färre. Men Elgestam tror inte att så blir fallet.

– Vi har tittat på hur det blev i Norge och där har inte fler småföretagare valt att driva apotek, det blev istället stora multinationella företag. Man kan inte heller se att det blivit fler apotek i glesbygd, säger Elgestam.

Marcus Sjöholm
marcus.sjoholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista