350 av 800 får lämna Kalmar. Foto: Lars-Peter Hielle/SR Kronoberg
Ljungby/Lidhult

Kalmar inför fyradagarsvecka

Företaget Kalmar i Ljungby och Lidhult inför nu fyra dagars arbetsvecka. De nya arbetstiderna gäller samtliga 350 anställda.

Anledningen är enligt Mats Hjelm som är platschef på Kalmar i Ljungby och Lidhult att orderingången är fortsatt låg och att man helt enkelt har en för hög bemanning.

- Alternativet, om vi inte minskat arbetstiden, hade varit att åter varsla personal, säger han.

Sven-Åke Sjögren som är klubbordförande för IF Metall på Kalmar i Ljungby, säger att man från IF Metalls sida är positiva till införandet av fyradagarsvecka.

- Vi måste göra så för att alla ska kunna behålla sina jobb, säger Sjögren.

Hur mycket pengar företaget tjänar genom att minska lönerna på det här sättet, vill platschefen Mats Hjelm, inte gå in på.

Kalmar har sedan november 2008 varslat personal vid två tillfällen. Sammalagt har 350 jobb försvunnit, därav 280 fasta tjänster.

Men man har nu fått indikationer på att konjunkturen kommer vända i slutet av året.

- Då kommer det vara bra att vi behållit personalen och därmed säkrat kompetensen i företaget. Det gör att vi snabbt kan ställa om och öka produktionen igen, säger Mats Hjelm.

Kalmar har sedan november 2008 varslat personal vid två tillfällen. Sammalagt har 350 jobb försvunnit, därav 280 fasta tjänster.

Therese Gabrielsson
therese.gabrielsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".