Kronoberg

Utbildning i etik efter avslöjande om kistkrossning

Det skamfilade förtroendet för Svenska Kyrkan efter avslöjandet att kistor krossas vid begravningar, ska nu återupprättas. Just nu genomförs en omfattade utbildningsinsats över hela landet, idag var man i Växjö.

Det var i Sveriges Televisions Uppdrag granskning som det avslöjades att kistor krossades av kyrkogårdsarbetare, vid begravningar. Orsaken till att man tog sönder kistorna var att man ville förenkla arbetet med att få ner kistan i jorden.

Och kistkrossningshistorien har satt djupa spår hos många som arbetar med begravningar. Och en omfattande utbildningsinsats genomförs nu i hela landet. Idag var man i Växjö, där omkring 130 begravningsansvariga deltog.

- Det är beklagligt bara att få höra att det kan gå till på det sättet, säger Per Persson från Markaryd har arbetat 23 år med kyrkogårdarbete.

- Det är tragiskt för alla inblandade, även vaktmästerisidan, för alla blir ju dragna över en kam. Och det gäller ju nu att informera folk om att det inte är så överallt. Vi har ju aldrig i vår församling sysslat med något sånt på något sätt, fortsätter han. 

En annan som deltog på kursen var Yngve Almqvist som är ordförande i Urshults kyrkoråd. Även han sa att han upprörts över de bilder som visats över krossade kistor.

- Jag tycker det är viktigt att ta reda på hur det går till runt om i landet, säger Yngve Almqvist.

Och enligt Staffan Lundstedt, kyrkogårdskonsulent från Kyrkans församlingsförbund, så har också en sådan undersökning nu genomförts i landets samtliga stift.

- Den undersökningen visar att det inte går till på det här sättet vid begravningar, säger han.

Förutom etik på kyrkogården handlar utbildningen också om säkerhet vid gravgrävning efter en dödsolycka för två år sen.

Roger Bergvik
roger.bergvik@sr.se