Tågpersonal får bonus för punktlighet

Mer än vart fjärde Öresundståg från Malmö till Växjö och Alvesta är försenat. Men trots det så tänker trafikföretaget DSBFirst ge sina anställda bonus för god punktlighet.

– Vi tycker att våra medarbetade gör en extraordinär insats varje dag, säger Karsten Rön Andersen, VD på trafikföretaget DSBFirst.

Och att Rön Andersen ens pratar om bonus för punktlighet när mer än var fjärde tåg till Växjö och Alvesta är försenat, beror på att DSBFirst inte behöver räkna ett tåg som försenat när det till exempel är signalfel på spåret, eller andra problem som ligger utanför företagets kontroll.

Men Karsten Rön Andersen säger att han förstår om kunderna som får vänta på sena tåg, tycker att punktlighetsbonus låter märkligt.

– Jag förstår det underliga i det hela. Jag vet att den kundupplevda kvaliteten är att var fjärde tåg är försenat och det tycker jag inte är bra nog, säger Karsten Rön Andersen.

Kontraktet mellan beställarna, bland andra Länstrafiken Kronoberg, och tågbolaget DSBFirst innehåller både piska och morot. Klarar DSBFirst inte en punktlighet på cirka 97 procent får de betala böter, men hamnar de över 97 procent får de en bonus. Och det är alltså bonusen som de nu planerar att dela ut till sin personal. Som mest kan en anställd få 7500 kronor extra om året.

Sedan DSBFirst tog över trafiken 11 januari har det varit mycket problem med förseingar. Men nu går det åt rätt håll, enligt Karsten Rön Andersen. Räknar man bort saker som ligger utanför DSBFirsts kontroll kommer 97 procent av tågen i tid. Men han säger också att kunderna struntar i om det är DSB eller Banverket som ligger bakom förseningarna.

– Om det är Banverket eller DSBFirsts fel spelar ingen roll, jag förväntar mig att jag är framme vid den tid som tidtabellen säger. Vi har en tät kontakt med Banverket och de övriga operatörerna för att se hur vi ska göra för att öka kundernas upplevelse av att tågen går i tid, säger Karsten Rön Andersen.

Jens Pehrson
jens.pehrson@sr.se