Mjölkförsäljning blev lantbrukarens död

Lantbrukaren Yngve Christensson, 55, i Sjöboda utanför Traryd sålde mjölk till privatpersoner. Det kan ha blivit hans död. Rånarna som misshandlade och kvävde honom till döds var troligen ute efter hans mjölkpengar.
Uppgifterna om att Yngve Christensson sålde mjölk, bland annat till asylsökande från Strömsnäsbruk, har kommit fram i den pågående polisutredningen. - Ryktet hade gått ända ner till flyktingförläggningen i Finja utanför Hässleholm, säger kriminalkommisarie Börje Ekelius på polisen i Kronobergs län. Men Yngve Chirstensson hade inga större summor hemma. Han dog för knappt 2000 kronor. Det var så mycket rånarna kom över. En av de tre asylsökande män som nu sitter häktade, misstänkta för delaktighet i rånet mot lantbrukaren Yngve Christensson i Sjöboda utanför Traryd, hade hans blod på sina skor. Det visar den analys som Statens Kriminaltekniska Laboratorium, SKL, gjort. -Det här är en viktig del i att få fram tillräckliga skäl för åtal mot någon eller några av de här, säger Börje Ekelius. Det var på måndagen den 21 juli som den 55-årige lantbrukaren Yngve Christensson hittades rånad, misshandlad och kvävd till döds. Fyra män har suttit häktade, misstänkta för grovt rån och vållande till annans död. Men en av dem, en 23-årig man från Halmstad, har nu släppts. Han är fortsatt misstänkt men inte för delaktighet i själva rånet utan för att ha tagit emot delar av bytet. Efter ett omfattande polisarbete har nu bilden av vad som hänt börjat klarna. De tre häktade männen, 21-25 år gamla, har enligt polisen ganska detaljerat berättat om vad som hände både före och efter brottet. Men samtidigt skyller alla på varandra, enligt Börje Ekelius. - Sanningen är ju inte deras starka sida. Nu gäller det att hitta en trovärdighet hos en eller flera av dem, något man kan använda för att luta ett eventuellt åtal mot. Även ett par byxor som hittades i en bil som kopplas till männen har visat sig ha blodfläckar som kommer från rånoffret. Ett stulet jaktvapen och en skarpladdad pistol, som kopplas till männen, ingår numera också i utredningen. Och hos en av de häktade männen har polisen hittat föremål som Yngve Christensson förvarade sina pengar i. Men polisen söker fortfarande efter flera andra personer som är asylsökande och som kan ha varit inblandade i brottet. De är nu spårlöst försvunna. En av dem är anhållen i sin frånvaro.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".