Foto: Henrik Montgomery/SCANPIX
Växjö

"Socialbidraget bör täcka internetkostnader"

Kostnaderna för dator och internetanslutning bör ingå i socialbidraget. Det anser Socialdemokraternas Rose-Mari Holmqvist i en motion till Växjö kommuns nämnd för Arbete och välfärd.

- Framför allt handlar det om ett barnperspektiv. I dagsläget används datorer som en självklarhet både i skolan och även för att göra hemarbete, och då är det viktigt att alla ska kunna delta på lika villkor, säger Holmqvist.

Holmqvist anser i sin motion att kostnaderna för dator och internet ska ingå med en schablonmmässig summa, för den som får den som får ekonomiskt bistånd, så kallat socialbidrag. Så är det idag med kostnader för andra apparater som med tiden kommit att ses som självklara i ett hem.

- För många år sedan diskuterades om tv-licensen skulle ingå, det är ju en självklarhet idag, säger Rose-Marie Holmqvist.

Och på ett liknande sätt är datorn idag en självklarhet, tycker Rose-Marie Holmqvist.

- Mer och mer information hämtas via datorn, det känns inte bra om en grupp människor blir utestängda, säger hon.

Men den borgerliga majoriteten i arbetsutskottet i nämnden för Arbete och välfärd, håller inte med och har nu sagt nej till motionen. De hänvisar till att kostnader för dator och internet ändå kan bli del av det ekonomiska biståndet genom en individuell prövning och då med särskild hänsyn till barns och ungdomars behov. Man hänvisar också till de kostnadsfria datorer med tillgång till internet som finns på Växjö stadsbibliotek.

Slutgiltigt beslut i frågan tas av kommunfullmäktige.

Roger Bergvik
roger.bergvik@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".