Foto:Leif R Jansson/SCANPIX

Bönder söker för höga EU-bidrag

Nästan en tredjedel av de lantbrukare i Kronoberg som sökt jordbrukarstöd för 2009 har sökt bidrag för en större areal än vad de faktiskt har rätt till. Det visar en inventering som Jordbruksverket gjort.

Men trots resultatet ska man inte tolka det som att Jordbruksverket är på fuskjakt.

–- Vi vill bara att det ska bli så rätt som möjligt i ansökningarna, säger Åke Svensson på Jordbruksverket.

I Kronoberg har drygt 3000 lantbrukare sökt jordbruksstöd, och Jordbruksverkets inventering visar att cirka 900 av dem har sökt bidrag för en större areal än vad de faktiskt har.

Resultaten från inventeringarna skickas nu ut till bönderna som har en möjlighet att ändra i sina ansökningar.

–- Det vi uppmanar jordbrukarna till är att se över sina ansökningar nu och man har möjlighet att ändra, säger Åke Svensson.

Hur mycket pengar det rör sig om som bönderna ansökt om men som de egentligen inte har rätt till, kan Åke Svensson inte svara på i nuläget. Inventeringen är inte helt klar. Men nästan en tredjedel av dem som sökt på en för stor areal, tror Svensson kan förklaras med de nya EU-regler som finns kring vad som räknas som betesmark.

Och det gäller att bönderna gör rätt i sina ansökningar.

–- Ändrar man inte ansökan så finns det risk för att man får en sanktion, att man blir av med en del av sitt bidrag eller stöd, säger Åke Svensson.

Jens Pehrson
jens.pehrson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista