Växjö

Oppositionen splittrad

Efter 14 års samarbete står Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet i Växjö kommun inte längre enade. Oppositionen kommer inte lämna in en gemensam alternativbudget för 2010 och initiativet kom från Socialdemokraterna.

Socialdemokraterna vill höja skatten med 20 öre vilket Vänsterpartiet inte vill.

Socialdemokraterna vill också avskatta vårdnadsbidraget vilket inte Miljöpartiet vill. Därmed spricker samarbetet efter 14 år.

- Vi är inte överrens om så pass viktiga principiella frågor för oss socialdemokrater och då är det svårt att samarbeta om helheten, säger kommunalrådet Lotta Svanberg (S).

Vad fick ni för reaktioner av de båda andra partierna att de är på de här frågorna samarbetet spricker?

– De tycker att vi överreagerar. Men vi säger att för att vi ska kunna ta ett ansvar för budgeten och för den politiken vi för så måste vi återställa skatten och vårdnadsbidrag är inte socialdemokratisk politik, säger Lotta Svanberg.

Har ni kompromissat för mycket tidigare?

– Nej, det skulle jag inte vilja påstå. Det finns enskilda medlemmar som tycker det, men jag tycker vi haft 14 års gott samarbete. Jag tycker att det är ett sorgligt läge det som blivit nu, men det finns en gräns för när man inte kan samarbeta längre och den är nådd nu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".