1 av 2
Sara Norrby Wallin på Kronobergspolisen prövar fotograferingen av fingeravtryck i en passautomat. Foto: Roger Bergvik/SR Kronoberg
2 av 2
Foto:Ingvar Karmhed/Scanpix

Fingeravtryck krävs i nya passen

Från den 28 juni är det obligatoriskt att lämna fingeravtryck för att få ett nytt pass. Bakgrunden är att polisen vill minska möjligheten att göra falska pass.

- Det handlar mycket om att öka säkerheten och förhindra misbruk av passen. Det här ökar kopplingen mellan passet och individen som har passet, säger Sara Norrby Wallin som är ansvarig för passverksamheten vid Kronobergspolisen.

De så kallade passautomaterna, som finns bland annat i polishuset i Växjö, där fotot för passet tas och underskriften görs, har nu kompletterats med två ytor. Här läggs respektive hands pekfinger och så fotograferas fingeravtrycken. Uppgifterna om fingeravtrycken lagaras sen i ett datachip i passet.

- De lagras alltså i passet, men de syns inte. Och de läggs inte heller in i något annat register, säger Sara Norrby Wallin.

För att komma åt fingeravtrycken krävs en speciell läsare och en behörighetskod, något som bland annat kommer att finnas vid många gränskontroller.

Men ändå finns de som är rädda för att uppgifterna om fingeravtrycken i passen kan komma att användas på ett sätt som inte är meningen.

- Men registret med fingeravtryck där dömda och misstänkta finns, är helt åtskilt från uppgifterna om fingeravtrycken i passen som alltså inte är sökbara på något sätt, säger Sara Norrby Wallin.

Fingeravtyck i passet är nödvändigt först när man skaffar ett nytt pass från och med i sommar.

- Det är först när man byter pass efter den 28 juni som fingeravtryck är nödvändigt, men befintliga pass gäller sin tid ut, säger Sara Norrby Wallin vid Kronobergspolisen.

Barn under sex år kommer inte behöva lämna fingeravtryck.

Roger Bergvik
roger.bergvik@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista