Markaryd

Osäker framtid för gymnasiet i Markaryd

Markaryds kommunala gymnasieskola KCM kan komma att läggas ner. Eleverna är för få och nu ska kommunen ta reda på varför de sviker KCM. I höst tas beslut om skolan kan vara kvar.

Markaryds kommun har anlitat en konsult, som ska reda ut om KCM har någon framtid, och hur den i så fall ser ut. Problemet är att ungdomarna i Markaryd söker sig till andra skolor, samtidigt som årskullarna kommer att bli mindre och mindre de närmaste åren.

-Vi vill ha noggrant belyst vad det är som gör att elever väljer bort KCM, säger utbildnings- och kulturnämndens ordförande, Kim Brynte (KD).

Kommunen vill också ha reda på vad näringslivet tycker i den här frågan, och vilka behov som finns ute på företagen.

Kommunens mål är att 60 procent av ungdomarna ska gå på Markaryds eget gymnasium. Idag är man nere i 40 procent. Beslut om skolans framtid tas i samband med budgetarbetet i höst. Det skulle vara en stor förlust om skolan lades ner, anser Kim Brynte.

-Åh, hjälp, jag vill inte ens tänka den tanken. Det är inte det vi har för ansiktet heller. Det vi strävar efter är att kunna... Hur ska en gymnasieskola i Markaryd se ut i framtiden, säger hon.

I Markaryd finns idag ingen friskola, där gymnasieelever skulle kunna gå istället. Kommunen sa nyligen nej till Baggium, som ville starta ett praktiskt gymnasium. Kim Brynte håller fast vid att det var rätt beslut, och säger att det inte fanns tillräckligt många lärlingsplatser.

Ett sätt att rädda KCM skulle kunna vara att samarbeta mer med grannkommunerna Ljungby och Älmhult, till exempel när det gäller just lärlingsutbildningar.

-Vissa skolor har vissa program, och andra skolor kanske har en annan inriktning. Man kan dela upp det tydligare. Av naturliga skäl är alla som bedriver gymnasieskola sig själva närmast. Man månar sin egen gymnasieskola. Så är det ju, det gör vi också, säger Kim Brynte.

-Men nu är vi i ett läge där eleverna i hela Sverige minskar i antal. Vi måste komma fram till lösningar där vi både ger och tar i olika överenskommelser, säger Kim Brynte (KD), ordförande i Markaryds utbildnings- och kulturnämnd.

Angela Wiese
angela.wiese@sr.se