Växjö

"Socialdemokraterna överreagerar"

Vänsterpartiet och Miljöpartiet i Växjö anser båda att det är förvånade att Socialdemokraterna brutit samarbetet mellan de tre partierna. 

– Jag tycker det är en överreaktion. Vi är överens när det gäller 99 procent av budgeten, säger Örjan Mossberg (V).

Det är två frågor som gör att Socialdemokraterna bryter samarbetet som pågått i 14 år, med Vänsterpartiet och Miljöpariet. Socialdemokraterna har föreslagit en skattehöjning medan Vänsterpartiet vill att man använder sparande skattepengar för att möta lågkonjunkuturen.

Och vad gäller Miljöpartiet är det frågan om vårdnadsbidrag som sätter käppar i hjulet för samarbetet. Socialdemokraterna vill verka för att ta bort vårdnadsbidraget, något som Miljöpartiet inte anser att det är nödvändigt.

- Det här var ingen stor fråga för oss, men i ett samarbete ska man ju ge och ta. Här kunde vi inte få någonting, och då är det ju inget samarbete, säger Miljöpartiets Daniel Hagberg.

Örjan Mossberg (V) tror att det här kommer att ge Vänsterpartiet såväl som Miljöpartiet större möjlighet att profilera sig. Och det håller också Daniel Hagberg med om.

– Nu är vi inte längre bundna att rösta med dem, utan är fria att rösta helt som vi vill, säger Daniel Hagberg.

Huruvida det blir ett samarete mellan de tre partierna inför nästa val, anser Daniel Hagberg vara en öppen fråga, men det är en självkarhet för Vänsterpartiets Örjan Mossberg.

– När vi samlar ihop oss igen om ett halvår kommer vi hitta ett sätt att samarbeta och det är nödvändigt att göra det för att kunna peka på ett bra alternativ till den borgerliga alliansen, säger Mossberg.

Lena Pettersson
lena.pettersson@sr.se