Foto: Lennart Nilsson/SR Kronoberg

Svårare att nå universitetet

Efter årsskiftet kommer det att bli svårare att komma in på universitetet för vissa grupper. Nya regler gör att bland annat de som valt att komplettera sina gymnasiebetyg i efterhand drabbas hårt.

Chefen för antagningen på Växjö universitet Peter Citron anser att regeringen med de nya reglerna fokuserar på de som strategiskt valt att hoppa över delar av sin gymnasieutbildning för att sedan ta ett ”fjärde år”.

– Men de man missar är de som av olika anledningar faktiskt måste till Komvux. Den gruppen förfördelas, säger Peter Citron. 

Och den gruppen kan inom kort bli betydligt större än i dag. Regeringen vill göra om de yrkesförberedande gymnasieutbildningarna så att de inte automatiskt ger behörighet till högskolan. Vill de elever som valt yrkesförberedande linjer på gymnasiet, studera vidare, måste de läsa upp sina betyg på Komvux. Därmed hamnar de i en grupp som nu får det betydligt svårare att ta sig in på universitet.

Peter Citron pekar också på den grupp som har ett gymnasiebetyg från 2000 och bakåt. De kan, med det nya systemet, inte få högre betyg än 20,0. Det ska jämföras med de med gymnasiebetyg från 2001 och framåt, som kan komplettera med nyinsatta så kallade ”meritkurser” och därmed nå det bättre betyget 22,5.

De nya reglerna träder i kraft 2010, men samtidigt finns en risk att det snart blir fler förändringar, enligt Peter Citron. Regeringen la så sent som i förra veckan fram ett förslag på en ny gymnasieskola och det kan göra att intagningsreglerna till högskola och universitet återigen förändras.

– Det är ju ingen rolig tid att gå gymnasiet med tanke på förutsättningarna. Det kan ju visa sig att de val som eleverna gör idag för att optimera möjligheterna att nå högskola eller universitet, är helt fel utifrån nya bestämmelser, avslutar Peter Citron.

Marcus Sjöholm
marcus.sjoholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".