Kronoberg

Hårdare kontroll av arbetssökande

Arbetsförmedlingen har beslutat att öka kontrollen av de arbetslösa. Det man ska kontrollera är om arbetslösa verkligen söker de jobb de anvisats att söka.

Bakgrunden är ett försök med stickprovskontroller förra året, där bland annat arbetsförmedlingarna i Växjö och Ljungby ingick. Undersökningen då visade att en av fem arbetsökande sade sig ha sök anvisade jobb, utan att de gjort det.

Men enligt Arbetsförmedlingen handlar det inte om att hitta fuskare.

– Det är inte en fuskarjakt, vi jobbar absolut inte på det sättet. Det här är ett sätt att öka kvaliteten på vårt arbete, säger Åse-Marie Linderö på arbetsförmedlingen.

Den nya fuskkontrollen, eller kvalitetskontrollen som Arbetsförmedlingen kallar det, kommer troligen att införas i höst. Arbetsgivare kommer att kontaktas av Arbetsförmedlingen för att kontrollera att de arbetslösa verkligen har sökt de jobb som de blir anvisade.

Vid ett försök i höstas visade det sig att många fuskade. Att man som arbetslös söker anvisade jobb är en förutsättning för att ha rätt till full ersättning. Och Åse Marie Linderö tror att det nya kontrollsystemet kan verka avskräckande för den som tänker fuska.

– Det är klart att det är så. Och vi har ett uppdrag att förhindra felaktiga utbetalningar, säger Åse-Marie Linderö.

De arbetslösa på Arbetsförmedlingen i Växjö som Sveriges Radio Kronoberg pratat med var övervägande positiva till att kontroller sker. Richard Wallin och Peter Falkström var två av dem.

– Det är synd att det blir mer kontroll, men jag kan förstå varför, säger Richard Wallin.

– Det kan hända att människor mer är ute efter pengarna, och inte kontaktar arbetsgivarna, säger Peter Falkström.

Jens Pehrson
jens.pehrson@sr.se